Eşti aici

La București se desfășoară Săptămâna Guvernării Deschise 2016

În perioada 5-11 martie 2016, în capitala României are loc Săptămâna Guvernării Deschise 2016 care se desfășoară sub egida Cancelariei Prim-ministrului din România și Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, alături de reprezentanți ai societății civile, mediului diplomatic și sectorului privat.

La eveniment participă Secretarul General al Guvernului Republicii Moldova, dl Tudor Copaci și reprezentanții Centrului de Guvernare Electronică, dl Iurie Ţurcanu, Director Executiv şi Livia Țurcanu, Consultant Platforme și Produse CGE, care au prezentat alături de experții din Bulgaria și Grecia experiența Republicii Moldova în domeniul guvernării deschise. Totodată, evenimentul a reprezentat o oportunitate de a împărtăşi expemple de bune practici realizate de Republica Moldova în domeniilor datelor deschise, la nivel regional.

Potrivit organizatorilor, Săptămâna Guvernării Deschise oferă prilej de dezbateri și schimb de experiență pe teme privind angajamentele României în cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, dar și contribuie la transparentizarea activității instituțiilor publice și creșterea participării publicului la actul de guvernare. Principalele subiecte abordate în cadrul evenimentului sunt:

· Date deschise pentru sănătate

· Transparentizarea achizițiilor publice

· Date deschise pentru orașe inteligente

· Jurnalism și date deschise

· Angajamentele României în cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă

· Parlament deschis

· Justiție deschisă în Europa și România

· Educație deschisă

· Accesibilizarea informației

Săptămâna Guvernării Deschise 2016 de la București are loc în contextul Zilei Internaționale a Datelor Deschise, care a avut loc pe data de 5 martie 2016. La eveniment participă oficiali ai Guvernului român și invitați speciali precum: Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România; Anke Ter Hoeve, Deputy Head of Mission, Ambasada Regatului Țărilor de Jos sau Dean Thompson, Deputy Chief of Mission, Ambasada SUA din România.

Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership) este un acord internaţional ce vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenţei, combaterea corupţiei şi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare şi dialogul cu cetăţenii. OGP a fost lansat oficial în luna septembrie 2011, atunci când 8 state (Brazilia, Indonezia, Mexic, Norvegia, Filipine, Africa de Sud, Regatul Unit al Marii Britanii, Statele Unite ale Americii) au semnat Declaraţia pentru o Guvernare Deschisă şi au prezentat planurile naţionale de acţiune în vederea îndeplinirii obiectivelor propuse. În prezent, 66 de țări din întreaga lume au aderat la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă.

Republica Moldova face parte din Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă din 2011, și a implementat până la moment două planuri de acțiuni ca parte a acestei platforme. Menționăm că anterior țara noastră s-a clasat pe locul 22 în topul Global Open Data Index 2015. Comparativ cu anul 2014, Moldova a urcat 21 de poziții în topul mondial al datelor deschise.

SURSA: www.ogp.gov.ro; www.opengovpartnership.org

Categorie: